Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Χ. Βρεττάκος: Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης!

Το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου, οι Λάκης Ιγνατιάδης και Οδυσσέας Κουντουπίδης, από την ιστοσελίδα stagona4u.gr και ο Νίκος Χάνος, από το μπλογκ drapetsini βρέθηκαν στο γραφείο του δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Χρήστου Βρεττάκου και συζήτησαν μαζί του. 

Το αποτέλεσμα ήταν μία ενδιαφέρουσα τετράωρη συζήτηση εφ'όλης της ύλης. Μια συνέντευξη λοιπόν, που την κόψαμε και τη ράψαμε αρκούντως για να γίνει επαρκώς κατανοητή και στοιχειωδώς αναγνώσιμη. 
Όλα τα μέρη της συνέντευξης αυτής θα αναρτηθούν και στα δύο τοπικά σάιτ. Στη συνέντευξη αυτή ο δήμαρχος, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πολιτικής διαχείρισης του δήμου από τον "Άλλο Δρόμο", απλώνει όλο τον τραχανά που μάζεψαν και θίγει τα βασικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τη δημοτική αρχή. 
Στη συνέντευξη ο δήμαρχος μίλησε για όλα! Για τον πολυχώρο στο εργοστάσιο Καχραμάνογλου, για τον  διαχειριστικό έλεγχο και τον προσανατολισμό του ΚΕΚ, για την ανάπλαση, για τις υπηρεσίες του δήμου, για την κοινωνική πολιτική, για τη νέα εργολαβία επισκευών που θα ξεκινήσει στα σχολεία, για τις παιδικές χαρές, για...
Είναι μια μεγάλη συνέντευξη, αλλά αξίζει να διαβαστεί, μιας και, εκτός των άλλων, υπάρχουν πολλές πληροφορίες - ειδήσεις για σημαντικά θέματα του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας! 
Στο τέλος και τα δύο μέρη έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν πως η συνέντευξη αυτή θα συνεχιστεί μετά από ένα χρόνο, τότε που αρκετές υποθέσεις θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν και να μπαίνουν σε σταθερή τροχιά.


Ερώτηση: Από την ανάληψη των καθηκόντων σας πριν από ένα χρόνο μέχρι σήμερα, ποιο ήτανε το πιο δύσκολο και πιο σημαντικό πρόβλημα που συναντήσατε και πώς το αντιμετωπίσατε; 
Τα προβλήματα είναι έτσι κι αλλιώς πολλά. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πολιτική και με έναν Καλλικράτη που στραγγαλίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προβλήματα που έχουνε να κάνουνε με το πώς δούλευε ο Δήμος ως λογική κι ως δομή τα τελευταία είκοσι χρόνια. 
Το βασικό πρόβλημα, το βασικό στοίχημα το δικό μας είναι να βάλουμε τις υπηρεσίες του Δήμου, να τις εμπιστευτούμε και να τις βάλουμε να δουλέψουνε σε μία κατεύθυνση, παρόλες τις δυσκολίες που υπάρχουνε. Τις υπηρεσίες, που είναι υποστελεχωμένες, αποδιοργανωμένες, που ήταν στο περιθώριο χρόνια, να τις βάλουμε να λειτουργήσουνε να μπορέσουνε να παράξουνε έργο με έναν τρόπο οργανωμένο και βάσει σχεδίων. Το στοίχημα λοιπόν, είναι να βάλουμε την μηχανή του δήμου να δουλέψει. Να ξαναδουλέψει. Δεν είναι εύκολο και δε λέω ότι το έχουμε αντιμετωπίσει.

Ε. Ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που ολοκληρώσατε την χρονιά που πέρασε;
Α: Κοινωνική πολιτική 
Είχαμε τάξει πριν τις εκλογές, είχαμε μιλήσει και νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για αυτά, για να δούμε και να συγκρίνουμε και τα λόγια με την πράξη. Είχαμε πει λοιπόν, ότι βασικό μας στόχος θα είναι να στηρίξουμε τους ανθρώπους που δοκιμάζονται. 
Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει πράγματα για τα οποία εγώ λέω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Ξεκινήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Σιτίζονται επίσης με μια αξιοπρέπεια 212 οικογένειες. Ταυτόχρονα δουλεύει το Κοινωνικό Ιχθυοπωλείο, αυτό που έκανε πάντα η Ιχθυόσκαλα δηλαδή, να δίνει ψάρια σχεδόν τυχαία το κάνουμε εμείς οργανωμένα. Σε δυο μήνες μέσα έχουνε μοιράσει τα παιδιά 8 τόνους ψάρι. 
Ακόμα προς αυτή τη κατεύθυνση έχουμε κάνει δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου από φέτος δεν υπάρχουν τροφεία και αυτό είναι σημαντικό. Επιτρέψτε μου να πω ότι είμαστε ο μόνος δήμος, πανελλαδικά, και το κάναμε για όλους που έχουν νήπια στους σταθμούς μας. 
Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι προχωρήσαμε σε μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη, οι οποίες είναι και αυτές σημαντικές. Δηλαδή με αναπηρία 67% , σε τρίτεκνους, σε μακροχρόνια άνεργους, έχουμε είτε κατάργηση των ανταποδοτικών είτε μείωση στο 50%. Επομένως και σε αυτό το σημείο προχωρήσαμε. Δηλαδή στο πρώτο κομμάτι που αφορούσε αυτό που λέγαμε πριν τις εκλογές, μια προσπάθεια να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους που δοκιμάζονται, νομίζω ότι έχουμε να δείξουμε πραγματάκια. Όχι βεβαίως όσα θα θέλαμε, αλλά δείχνουνε μια κατεύθυνση συγκεκριμένη, δείχνουμε την προτεραιότητά μας.

Εκπαίδευση 
Ένα δεύτερο ζήτημα που εμείς λέγαμε πριν τις εκλογές και που θα αρχίσετε να το βλέπετε, είναι ότι θα κάναμε μία σοβαρή προσπάθεια να στηρίξουμε, γιατί όντως το βλέπουμε ως προτεραιότητα, να στηρίξουμε την εκπαίδευση στην πόλη. Η οποία δοκιμάζεται για γενικότερα ζητήματα. Στα γενικότερα ζητήματα το μόνο που μπορούμε να προσθέσουμε είναι τη δική μας φωνής στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών και των γονέων για να αντιμετωπισθούν. 
Όμως στα ζητήματα που μας αφορούν, όσο έχουν να κάνουν με την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων νομίζω ότι έχουμε κάνει βήματα που έχουνε να κάνουνε με την καθημερινότητα των σχολείων. Πιο συγκεκριμένα τα 20.000€ που έπαιρνε η κάθε σχολική επιτροπή για να τα διαχειριστεί ως χρηματοδότηση από τον δήμο, εμείς τα αυξήσαμε στα 60.000 για την πρωτοβάθμια και 60.000 για την δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή. 

Ένα δεύτερο και σημαντικό είναι ότι κάνουμε μία προσπάθεια να καλύψουμε τις ανάγκες των σχολείων όπως τη θέρμανση με δικές μας δυνάμεις. Δεν ήταν αυτονόητο παιδιά, ο Μελισσανίδης ζέστανε τα σχολεία μας, με αντάλλαγμα τι; Ποιος ξέρει...Ήταν ένα σημαντικό ζήτημα που έπρεπε να το σταματήσουμε και το σταματήσαμε. 
 Τρίτον, σημαντική είναι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουν οι σχολικές επιτροπές για να έχουν μία καλή επαφή και σύνδεση με τα σχολεία. Νομίζω ότι έχουνε γίνει βήματα. 
Το μεγάλο θέμα όμως είναι η εργολαβία που τρέχει για επισκευές σε 29 σχολικά κτίρια από τα 72 που μας ανήκουν, εργολαβία που θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των σχολείων. 
Επιπλέον σημειώστε ότι θα πάμε γρήγορα και σε μία νέα εργολαβία για να αντιμετωπιστούν οι βασικές ανάγκες των σχολείων. Το νέο χρόνο στον προϋπολογισμό του δήμου θα υπάρχουν 600.000 ευρώ για επισκευές στα σχολεία και από εδώ και πέρα κάθε χρονιά θα γίνονται επισκευές-συντηρήσεις στα σχολεία.

Καθημερινότητα του πολίτη 
Το τρίτο ζήτημα είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν στην πόλη μας, οι υποδομές της πόλης έχουν αρχίσει και καταρρέουν. 
Έχει να πέσει άσφαλτος στην πόλη 12 χρόνια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έτοιμες μελέτες οι οποίες συμβασιοποιούνται, συνολικά 1.200.000 ευρώ για άσφαλτο. Κάθε χρόνο θα υπάρχουν εργολαβίες για άσφαλτο και μπετοδρόμους, που θα φτάνουν το ένα εκατομμύριο. 
Ακόμα, έχουμε 54 παιδικές χαρές τις οποίες τις παραλάβαμε σε άσχημη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή είναι για υπογραφή η σύμβαση για δεκαπέντε παιδικές χαρές με χρηματοδότηση από την περιφέρεια και άλλες πέντε με χρήματα του δήμου. Για φέτος οι εργασίες θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο, όμως το ίδιο θα γίνεται κάθε χρόνο.  

Για την επόμενη χρονιά 
Οι προτεραιότητες μας εξακολουθούν να είναι αυτές οι τρεις, δηλαδή, να στηρίξουμε με διάφορους τρόπους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, να στηρίξουμε τα σχολεία και να δώσουμε βάρος στην καθημερινότητα του πολίτη. Επιπλέον θα διαθέσουμε σημαντικά ποσά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς τον επόμενο χρόνο γιατί κι εκεί πέρα έχουμε πρόβλημα υποδομής, απαιτούνται κι άλλες θέσεις για να ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις.

Ε. Στην κοινωνική πολιτική φέτος λειτουργήσατε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιχθυοπωλείο κτλ. Στην επόμενη χρονιά τι θα κάνετε; 
Α. Έχουν αρχίσει και τρέχουν διάφορα προγράμματα. Σε λίγες μέρες θα αρχίσουμε να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που αφορά πάνω από 2500 ανθρώπους στο Κερατσίνι. Το ΤΕΒΑ. Ένα πρόγραμμα της περιφέρειας. Θα φέρνουνε δηλαδή τρόφιμα. Ήδη υπάρχουν 1700 δικαιούχοι, που εμείς θα πρέπει να τους τα δίνουμε. Που σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε άμεσα, και έχουμε βρει δυο χώρους, που θα είναι χώροι αποθήκευσης, με ψυγεία γιατί θα είναι και νωπά τρόφιμα. 
Επίσης τρέχει ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πάλι από τα κονδύλια της ΕΕ, με την κάρτα την επισιτιστική που παρέχει το κράτος και θα υπάρχει συνεργασία με τους Δήμους για να διοχετεύονται τρόφιμα σε πολλές οικογένειες.  
Στη χρονιά που έρχεται θα στήσουμε και θα λειτουργήσουμε και με τη βοήθεια του κόσμου ένα κοινωνικό φαρμακείο 
Τέλος θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα. Να βρούμε δηλαδή τρόπους για να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν την πληροφόρηση, ενώ έχουν κάποιο πρόβλημα. Εκτιμούμε ότι αυτοί οι συνδημότες μας που δε μαθαίνουν τις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος και τα προγράμματα που τρέχουν και τους αφορούν, είναι πολλοί. 
Η αλήθεια είναι ότι μερικά πράγματα έχουν καθυστερήσει γιατί δεν υπήρχε τίποτα. Δεν υπήρχε τίποτα γιατί δε θέλανε; Όχι; Θεωρώ ότι αυτό το κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορά τις συνέπειες της κρίσης είναι ένα καινούριο κομμάτι. Σου έπεσε η χειροβομβίδα στα χέρια απασφαλισμένη. 
Εντάξει για να πω την αλήθεια, δεν υπήρχε και η διάθεση από την προηγούμενη δημ.αρχή για να αντιμετωπισθούν αυτά τα νέα προβλήματα. Να τονίσω όμως πως μέσα από τον μηχανισμό του δήμου κάποια πράγματα που μας φαίνονται εύκολα, δεν είναι. Δηλαδή π.χ, το κοινωνικό παντοπωλείο είναι ο δεύτερος μήνας που λειτουργεί. Ενώ το είχαμε βάλει μπροστά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από τον προηγούμενο Νοέμβρη και από τότε μέχρι τώρα έπρεπε να περάσει από μία συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από τους νόμους.

Ε. Να περάσουμε στο ΚΕΚ; Αυτή είναι η μόνη ανώνυμη εταιρία που έχει πια ο δήμος. Σωστά; Ποιο ρόλο παίζει βάσει του καταστατικού της; Υυπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να διαχειρίζεται τα ενοίκια όλων των καταστημάτων που ανήκουν στο δήμο; Αυτό μας παραξένεψε λιγάκι. Και πώς τελικά αξιοποιείται η δημοτική περιουσία προς όφελος των πολιτών από το ΚΕΚ;Και σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο διαχειριστικός έλεγχος που έχετε αναγγείλει εδώ και καιρό; 
Α. Η δική μας θέση για τις δημοτικές επιχειρήσεις είναι ξεκάθαρη. Ίδια πριν τις εκλογές ίδια και μετά. Οι δημοτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν από άλλες παρατάξεις σε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν ελαστικές και πελατειακές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους και για να υπάρχει αδιαφάνεια σε πολλά μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη δημοτική λειτουργία. Αυτή η θέση μας δεν έχει αλλάξει. 
Με το Καλλικρατικό τρόπο που λειτουργούν οι δήμοι και μέχρι να ανατραπεί αυτό το πράγμα και να μπορεί ο δήμος να ξεδιπλώνει την πολιτική του, οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι απαραίτητες. Δηλαδή εμείς δε θα φτιάχναμε δημοτική επιχείρηση αλλά δεν τις κλείνουμε κιόλας. 
Προσωπικά δεν έχω ανάγκη να έχω μία δημοτική επιχείρηση και ο πολιτικός στόχος είναι οι δήμοι να μπορούν να έχουν αυτή την ευελιξία για να μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους αυτόνομα. Με αυτή την έννοια λοιπόν δεν έχω ανάγκη τις δημοτικές επιχειρήσεις. Οι δημοτικές επιχειρήσεις για διαφορετικούς λόγους είναι ένα εργαλείο για άλλη χρήση για τους άλλους, για άλλη χρήση για εμάς.  
Το ΚΕΚ λοιπόν στην δική μας λογική υπάρχει επειδή ακριβώς δεν έχει επιχείρηση ο Δήμος. Στην δική μας επιχείρηση η ΑΕ αυτή, η οποία είναι ΑΕ με όλες τις παρενέργειες, είναι να δουλέψει και να καλύψει πράγματα μέσα απ' εκεί. Και τι εννοώ; Παράδειγμα. Δε θα μπορούσε το Μελίνα να λειτουργήσει φέτος άμα δεν χρησιμοποιούσαμε το ΚΕΚ. Είναι τέτοιο το θεσμικό πλαίσιο του Δήμου που δεν υπήρχε περίπτωση να το ανοίγαμε. Επίσης ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό με τα καλλιτεχνικά τμήματα. 
Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε καλλιτεχνικά τμήματα ως δήμος χωρίς να βάλουνε οι άνθρωποι το χέρι στη τσέπη τους και να πληρώνουν 40 ευρώ ας πούμε τον μήνα. Ενώ άμα έχουμε το ΚΕΚ αυτό μπορεί να βάλει πλάτη προς αυτή την κατεύθυνση και το θέμα λύνεται π.χ με 5 ευρώ. Όπως και το καλοκαιρινό καμπ. Δε θα μπορούσαμε να το λειτουργήσουμε ως Δήμος, παρόλο που είχαμε τα χρήματα, δεν θα λειτουργούσε λοιπόν το καμπ δίχως το πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕΚ. Κι αυτό είναι σημαντικό. 

Επομένως εμείς πάμε ν' αλλάξουμε το προσανατολισμό του ΚΕΚ να μην είναι μόνο ΚΕΚ, που ούτως ή άλλως θα εξακολουθεί να είναι. Και θα κάνει δηλαδή μαθήματα. Θα λειτουργεί ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτούργησε. Και θέλουμε να επεκτείνει και τις δράσεις του σε κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να περάσουμε μέσα από το Δήμο στην κατεύθυνση που θέλουμε. Κι όλα αυτά με ένα διαφανή ξεκάθαρο τρόπο. 
Σε αυτή την λογική, λοιπόν, δε μπορεί το ΚΕΚ να διαχειρίζεται τ' ακίνητα του Δήμου είναι λάθος. Όμως μέχρι να μπορεί το ΚΕΚ να έχει τη δυνατότητα να έχει δικά του χρήματα για να επιβιώσει, αυτό είναι αναγκαίο. Θα μαζεύει τα ενοίκια του δήμου, που σημειώστε ότι πια τα εισπράττει όλα και θα το δουλέψουμε έτσι ώστε να αρχίσει να έχει τα δικά του έσοδα. 
Το άλλο σημαντικό είναι ότι άμεσα θα ξεκινήσει διαχειριστικός έλεγχος στο ΚΕΚ. Υπάρχει απόφαση του δημοτική συμβουλίου. Θα μπούνε ορκωτοί λογιστές που θα κάνουν διαχειριστικό έλεγχο από την ημέρα που δημιουργήθηκε το 2000 μέχρι και σήμερα. Η διαφορά με το παρελθόν (διοίκηση Τζανή) είναι ότι ήδη τα χρήματα έχουν μπει στον προϋπολογισμό. Υπάρχει το τυπικό πρόβλημα να κάνουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό, καθυστερήσαμε λόγω των 3 εκλογών που διοργάνωσε ο δήμος. 
Αν θα βρούμε κάτι μεπτόν θα πάμε στον εισαγγελέα. Αν δεν βρούμε σαν λευκές περιστέρες θα αποδοθούν όλοι οι διαχειριστές στην πόλη. Μην με ρωτάς αν θα βρούμε. Η απάντηση είναι πως εκτιμώ ότι θα βρούμε.

ΔΗΚΕΠΑ 
Η ΔΗΚΕΠΑ είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Η ΔΗΚΕΠΑ, θα στοιχίσει τελικά τουλάχιστον 6 εκατομμύρια στον Δήμο. 
Έχει μια αξία καταρχήν, όταν παραλάβαμε και μπήκαμε στην επιχείρηση βρήκαμε παράθυρα ορθάνοιχτα, περιστέρια μέσα, σκουπίδια, ένα αρχείο που δεν είχε μέσα ούτε ένα έγγραφο. Ήταν μία εικόνα εγκατάλειψης και εξαθλίωσης. 
 Πριν αναλάβουμε είχαν δοθεί γύρω στα 2 εκατομμύρια που είχαν μπει στα ληξιπρόθεσμα. Χρέη των εργαζομένων που μπήκανε στα ληξιπρόθεσμα δάνεια και που καλύφθηκαν οι άνθρωποι. Αυτό το είχαμε παλέψει όλοι στο δημοτικό συμβούλιο, τέλος πάντων. Τα πήραν οι άνθρωποι για τη δουλειά που είχαν προσφέρει. 
Από τη μέρα που ήρθαμε έχουμε πληρώσει: για τις μισθοδοσίες εργαζομένων της επιχείρησης 910.000 ευρώ, για εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία 1.700.000€, δικαστικές αποφάσεις για κάποιους εργαζόμενους 70.000, οφειλές σε λογιστή και δικηγόρο από τα πριν γύρω στα 40.000. 
Έχουμε αφήσει στην άκρη τους προμηθευτές. Οι προμηθευτές, σύμφωνα με αυτά που λέει ο ορκωτός και χωρίς να βάζει το χέρι του στη φωτιά ο άνθρωπος, είναι ένα εκατομμύριο ακόμα. Μιλάμε για μία τέτοια ιστορία. Με τους προμηθευτές, αυτό που λέμε στους ανθρώπους, είναι να μας φέρουνε δικαστικές αποφάσεις, γιατί χωρίς αυτές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε πληρωμή. Και επειδή έχει πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο ότι για τους προμηθευτές θα τον βλέπουμε έναν έναν, με την δικαστική του απόφαση θα πηγαίνει στο δημοτικό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο θα λέει αν πρέπει να πληρώσουμε ή όχι. 
Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί όλοι αλλά με τους προμηθευτές υπάρχει τεράστιο ζήτημα. Στη ΔΗΚΕΠΑ δε θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος όπως θα γίνει στο ΚΕΚ. Γίνεται απλά εκκαθάριση. Τι σημαίνει εκκαθάριση; Εκκαθάριση σημαίνει ότι μπαίνει ο ορκωτός λογιστής και λέει πόσα χρωστάς και πόσα δεν χρωστάς.Τελειώσαμε, πληρώστε. Τίποτα άλλο. 
Για όλη αυτή την τεράστια σπατάλη, λοιπόν, ήρθε μερικές μέρες πριν τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του '14 το ελληνικό κράτος και με νομοθετική ρύθμιση αθώωσε εξορισμού τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τις δημοτικές αρχές που είχανε την ευθύνη επιχειρήσεων και που τις πήγανε στα βράχια. Η ιστορία με τη ΔΗΚΕΠΑ είναι αδιέξοδη ως προς τον καταλογισμό των ευθυνών. Το μόνο που θα καταφέρουμε να κάνουμε ελπίζω σε ένα τρίμηνο, όταν τελειώσει αυτή η εκκαθάριση είναι να έχουμε μία εικόνα του προβλήματος. Κι αυτήν θα την δημοσιοποιήσουμε ευρέως.

Ε Τι γίνεται με την έκταση πάνω από τις Σιταποθήκες, εκεί που το καλοκαίρι είχαμε μια πυρκαγιά;

Α. Αχ θεέ μου. 

Ε. Αυτούς που τον έχουν καταπατήσει μπορούμε να τους διώξουμε; Τι μπορούμε να κάνουμε;
Α. Έγινε μία σύσκεψη στις αρχές Οκτωβρίου. Καταρχήν εκεί στις αποθήκες είναι μία υπόθεση που κρατά 25-30 χρόνια. Ουσιαστικά εκεί τι έχεις; Έχεις ένα ρέμα που μπαζώνεται παράνομα και στο οποίο ο τύπος που ήταν εκεί εγκατεστημένος, ο γνωστός Κοντομίχαλος παλιά και οι δυο γιοί του τώρα, είναι αυτοί που είναι οι μεσολαβητές για το παράνομο μπάζωμα του ρέματος. Φαντάζομαι ότι διάφορες εταιρίες αντί να πηγαίνουν τα μπάζα αλλού βρήκαν τρόπο να τα ανεβάζουν εκεί πάνω με το αζημίωτο που είναι μικρό, γιατί είναι μικρές οι αποστάσεις. 
Λοιπόν έγινε μία σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα με τον αντιπεριφερειάρχη. Η έκταση είναι στα όρια της πόλης μας, αλλά εκεί πέρα παίζει η δασική υπηρεσία και επειδή είναι ρέμα και η ΕΥΔΑΠ. Κάναμε όμως για πρώτη φορά μία κουβέντα τετραμερή και καταλήξαμε σε μερικές συγκεκριμένες αποφάσεις. Πρώτη απόφαση: Σύντομα η δασική υπηρεσία θα μας πει αν αυτό είναι δασική έκταση ή όχι. Δεύτερη απόφαση που πήραμε είναι τι ευθύνη έχει η ΕΥΔΑΠ στο συγκεκριμένο σημείο γιατί όλα αυτά είναι υπό διερεύνηση. 
Τρίτο ζήτημα και τώρα σας λέω μία πολιτική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη και δική μας, αυτή η ιστορία θα τελειώσει εκεί πάνω. Με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται. Είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα. Δεν έχει να κάνει μόνο με την φωτιά που μπήκε. Έχει να κάνει ότι σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο ρέμα που είναι μπαζωμένο και μπορεί να συμβεί μεγάλο κακό στη γύρω περιοχή. Μας σώζει η κλίση του εδάφους μέχρι τώρα, αλλά κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Το μόνο νέο λοιπόν σ΄αυτό είναι ότι πραγματοποιήσαμε αυτή τη σύσκεψη, στην οποία καταλήξαμε σε συγκεκριμένες βασικές ενέργειες για να δρομολογήσουμε μία λύση και να σταματήσουν οι παρανομίες που γίνονται εκεί. Και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει η μεγάλη αυτή έκταση.

Ε. Τα διαχρονικά: Κακχλαμάνογλου, ΝΑΦΘΑ, ΔΕΗ, Μελετόπουλος... 
Πριν από αυτά! Θα σας πω…και γι’αυτά. Ξέρετε όμως ότι έχουμε μία περιοχή 170 στρεμμάτων στην περιοχή του Άγιου Μηνά και του Άγιου Αντώνη που είναι εκτός σχεδίου. Και έχουμε 500 σπίτια εκεί. Εικοσιπέντε χρόνια παρατημένη ιστορία πρέπει να βρούμε έναν τρόπο...οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί ταλαιπωρούνται χρόνια τώρα.
 Η περιοχή ξεκινάει πάνω από το Πρεσώφ στο βουνό και καταλήγει στις Σιταποθήκες. Σου λέω επίσης πράγματα που δεν τα έχει πειράξει κανείς μέχρι τώρα, να όπως με κάποιες από τις προσφυγικές πολυκατοικίες στο Ταμπάκικο, που δεν έχουν ακόμη παραχωρητήρια στα χέρια τους και δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να κάνουν τίποτα. Τίποτα μα τίποτα. Υπάρχουν το λοιπόν τέτοια ανοιχτά ζητήματα που είναι χοντρά και είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε όλες αυτές τις εκκρεμότητες. 

Πάμε τώρα...Καχραμάνογλου, ΝΑΦΘΑ, Μελετόπουλος, Ανάπαυση….. Όλα τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. 
Βήμα-βήμα. Τι δεν είχαμε ρε παιδιά μέχρι τώρα; Αν είναι δυνατόν....Σε κανέναν σε αυτούς τους χώρους δεν είχαμε τοπογραφικά. Όσο και να φαίνεται παράξενο. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε κι είναι θέμα ημερών να τελειώσουν είναι τα τοπογραφικά τους. 

Καχραμάνογλου: Καταρχήν τοπογραφική αποτύπωση. Έχουμε σχέδια για το συγκεκριμένο χώρο. Δεν τα έχουμε κουμπώσει ακόμα σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε να υλοποιηθούν. Ωραία; Η λογική για το Καχραμάνογλου για παράδειγμα είναι να γίνει ένας πολυχώρος στο κέντρο της πόλης που θα ακουμπήσει δραστηριότητες που μας λείπουν. Έχει μεγάλες αίθουσες. 
Μπορείς να κάνεις από εκθεσιακό χώρο μέχρι το να παραχωρήσεις τμήματά του σε πολιτιστικούς συλλόγους που έχουν έντονη δραστηριότητα στην πόλη για να βρούνε διέξοδο. Πάντως ιδέες υπάρχουν θα αποτυπωθούν. Γιατί δεν έχουν αποτυπωθεί; Γιατί η λογική είναι πριν ν' αρχίσουμε να μιλάμε να κάνουμε το τυπικό κομμάτι και να 'μαστε έτοιμοι να κάνουμε μια προσπάθεια μετά αυτό το πράγμα να το εντάξουμε σε ένα χρηματοδοτημένο πρόγραμμα.

Ε. Μιλώντας για το τυπικό κομμάτι το Δ.Σ. έχει ψηφίσει 40.000 για να για να γίνει αποθήκη. Είναι μεταβατικό στάδιο αυτό; 
Α. Άκουσε με λιγάκι. Καταρχήν στου Καχραμάνογλου χωράνε τα πάντα. Είναι ένας τεράστιος χώρος. Έτσι είναι. Κι αποθήκη γιατί; Γιατί πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μία κεντρική αποθήκη του Δήμου. Βρισκόμαστε στο 2015 και είναι απαράδεχτο ο δήμος μας να μην έχει μία δικιά του αποθήκη.

Ε.Ήταν το πρώτο που έπρεπε να κάνει ένας δήμαρχος. Πρέπει ότι υλικό έχει ο δήμος να είναι σε αποθήκη και να υπάρχει άνθρωπος στην πόρτα που να καταγράφει αν βγαίνει οτιδήποτε απ' έξω.
Α. Λοιπόν, η αποθήκη μας στις 1η Γενάρη του '16 θα είναι έτοιμη. Ήδη ό,τι προμήθεια κάνουμε την περνάμε εκεί.


Ε. Προχωράμε στην ΝΑΦΘΑ η οποία όταν παραδόθηκε ήταν ένα κτίριο με εξοπλισμό μέσα που έγινε άφαντος. Και μετά αφού ανακαίνισαν όλα τα κτίρια που υπάρχουν εκεί, την παράτησαν χρόνια τώρα και ρημάζει. 
Α. Του Καχραμάνογλου λοιπόν θα το προχωρήσουμε με τη λογική του πολυχώρου. Στη ΝΑΦΘΑ τώρα, στην ίδια λογική, έχουμε κάνει διάφορες κουβέντες και με την περιφέρεια και με διάφορα υπουργεία γιατί πρέπει να... Να σου πω ποιος είναι ο προβληματισμός μας για τη ΝΑΦΘΑ. 
Η ΝΑΦΘΑ είναι στην άκρη της πόλης, ωραία; Πρέπει να βρούμε τέτοιες δραστηριότητες που και να ζωντανεύουν το κτίριο και να το προστατεύουν. Για παράδειγμα, στο ισόγειο της ΝΑΦΘΑ, μια ιδέα είναι να λειτουργήσει ένας πολύ όμορφος παιδικός σταθμός. Έτσι;Ταυτόχρονα όμως πρέπει να βρούμε στη λειτουργία του πράγματα που να μας εξασφαλίζουν ότι, αν βρεθεί το κονδύλι για να ξαναστηθεί η ΝΑΦΘΑ γιατί τώρα είναι ένα ερείπιο, σαν να πέρασε Αρμαγεδώνας από εκεί μέσα.
 Έτσι; Να μπορεί να διατηρηθεί. Να μην ξανάχουμε το ίδιο πρόβλημα. Άρα πρέπει μέσα να έχει πολλές δραστηριότητες που να μας εξασφαλίσουνε ότι βρίσκοντας το κονδύλι, το ρίχνεις και κρατάς ζωντανό όλο τον χώρο της που είναι εφτά κτίρια. Μια άλλη ιδέα που συζητάμε για τη ΝΑΦΘΑ είναι να το πάρει η Αντιπεριφέρεια για να μας δίνει νοίκι εξασφαλίζοντας ότι θα έχω κάτω βρεφονηπιακό σταθμό και πάνω λειτουργία που δε θα δημιουργεί πρόβλημα στη πόλη.

Ε. Με το νεκροταφείο της Ανάπαυσης, που ανήκει στο δήμο Πειραιά, μπορεί να γίνει κάτι ή θα παραμείνει νεκροταφείο στους αιώνες των αιώνων;

Α. Η προσπάθεια που κάνουμε με το Μόραλη, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι αυτό που είναι πολιτικά και διαφέρει από εμάς, αλλά είναι ένα άνθρωπος που μπορείς να κουβεντιάσεις και να καταλήξεις σε πράγματα... 
Η προσπάθεια, η κουβέντα λοιπόν που κάνουμε με το Μόραλη δεν έχει καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο σε κάτι οριστικό μέχρι τώρα... Εκεί, όσο υπάρχει αυτή η δυσκολία με τους οικογενειακούς τάφους δε μπορεί να δοθεί λύση. 
Όμως έχουμε τη δυνατότητα σήμερα που μιλάμε να μπούμε τουλάχιστον 5 μέτρα μέσα. Από τη μεριά της 25ης Μάρτη δηλαδή, να πάρουμε ως δήμος 5 μέτρα από το νεκροταφείο. Κι αυτό είναι κάτι που ο Μόραλης το κουβεντιάζει.

Ε. Με τη ΔΕΗ, η οποία όπως όλοι ξέρουμε έχει πάψει να λειτουργεί και δεν ανήκει ούτε καν στις εφεδρείες;
Α. Λιπάσματα ΔΕΗ μας παίρνουν τη ζωή. Η ΔΕΗ είναι ένα από τα κομμάτια, παιδιά, που δεν έχουμε ανοίξει και δεν το έχουμε αγγίξει καθόλου. Θα σου πω Νίκο πως την πατήσαμε. Εμείς ανοίξαμε, όχι μόνοι μας με δική μας ευθύνη, για κάποιους λόγους συγκυριακούς ανοίχτηκε όλος ο τραχανάς επί Τζανή και πας τώρα να τον μαζέψεις και δεν μαζεύεται. 
Λοιπόν με τη ΔΕΗ υπάρχει κάτι που είναι εύκολο και που μπορείς να το έχεις. Δηλαδή έχουμε ως δήμος ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που έγινε τότε με το Λαλιώτη και τον Χάσκα και που μας παραχωρεί 40 στρέμματα από τα 76 και είναι αυτά που θέλουμε. Δηλαδή είναι ο χώρος της ΔΕΗ όπου γίνεται ο εορτασμός για τη Μάχη της Ηλεκτρικής στη μέσα μεριά που' ναι παράδεισος.
 Αλλά επί του παρόντος δεν έχουμε κάνει κάτι άλλο. Για να μη λέμε παραμύθια. Σ' αυτό μπορείτε να μας κάνετε ανελέητη κριτική

Ε. Να μιλήσουμε και για τα εφτά στρέμματα του Μελετόπουλου στη Δραπετσώνα, που είναι σε πολύ καλή θέση;
Α. Ο Μελετόπουλος δεν έχει μόνο τα επτάμιση στρέμματα στη Δραπετσώνα Οδυσσέα. Που με σοβαρές ευθύνες σχεδόν όλων των δημοτικών αρχών της Δραπετσώνας τα έχει κερδίσει δικαστικώς. Ο Μελετόπουλος όμως διεκδικεί και δέκα περιοχές μέσα στο Κερατσίνι.Όλα είναι σε αυτή την κατάσταση, όπου διεκδικεί εκτάσεις δικαστικώς. 
Το θέμα είναι ότι σε κάποια δικαστήρια τον μπλοκάρανε και αυτή τη στιγμή δεν έχει τελεσιδικήσει κανένα δικαστήριο εκτός από εκείνο στη Δραπετσώνα που τελείωσε η ιστορία.  
Λοιπόν ο Μελετόπουλος σε ποια φάση είναι αυτή τη στιγμή; Είναι στη φάση που έχει τελεσιδικήσει και τα επτάμιση στρέμματα είναι δικά του. Που όμως εμείς σε μία επαφή που είχαμε του αποδείξαμε ότι δεν είναι εφτάμιση αλλά τέσσερα.
 Είμαστε στη φάση γι΄αυτά τα τέσσερα στρέμματα ουσιαστικά να προσπαθούμε να βρούμε μία φόρμουλα από την Περιφέρεια να βρεθούνε τα χρήματα για να απαλλοτριώσουμε τον χώρο. Γιατί για να τελειώσουμε με το Μελετόπουλο στη Δραπετσώνα, χρειάζεται να κάνουμε απαλλοτρίωση του χώρου. Που χρειάζεται γι'αυτό να έχουμε τα λεφτά στον προϋπολογισμό. Δεν τα 'χουμε ακόμα. Όμως τον έχουμε φρενάρει. Δε μπορεί να προχωρήσει. Δε μπορεί να πάρει τον συντελεστή δόμησης που γουστάρει εκείνος και με δεδομένο ότι κάποια από τα στρέμματα αυτά είναι εκτός σχεδίου πόλης. Άρα είναι απενεργοποιημένος σ΄αυτή τη φάση. Κι είμαστε στη φάση που σκεφτόμαστε με ποιο τρόπο θα απαλλοτριώσουμε τα στρέμματα αυτά.

Ε. Να περάσουμε στο Καστράκι;
Α. Στο Καστράκι υπήρχαν τρεισήμισι εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Χωρίς να υπάρχει μελέτη και περιμένουν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μέχρι τα Χριστούγεννα. Ακούστε με τι λέμε τώρα. Θα τρέξει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Καστράκι. Θα τρέξει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και για το γήπεδο "Βάζος", στάδιο από εδώ και πέρα για μας. Γιατί αυτό θα πάμε να κάνουμε σ΄εκείνη την περιοχή. Θα τρέξουνε αυτοί οι δύο αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί. 
Τι σημαίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός; Ότι σε έξι μήνες θα έχουμε αποτέλεσμα και σ' ένα μήνα μετά απ' αυτό τ' αποτέλεσμα, η τεχνική υπηρεσία μπορεί να φτιάξει μελέτη στη βάση της πρότασης που θα προκριθεί. Άρα μέσα στο '16 εμείς θα έχουμε ανοίξει δύο τεράστια ζητήματα στις άκρες της πόλης. Και το Καστράκι όπου τα λεφτά υπάρχουν και μας περιμένουν. Και περιμένουν τη μελέτη για το"Βάζος" όπου θα πάμε να φτιάξουμε ένα στάδιο που δεν υπάρχει σε όλο τον Πειραιά. 
Γιατί τα λέω με σιγουριά; Έχουμε την τύχη και αντιπεριφερειάρχης είναι ο Γαβρίλης ο Γιώργος. Ο οποίος δεν είναι πολλά λόγια, είναι πράξεις. Βλέπουμε κάποιο πρόβλημα, το λύνουμε και το δρομολογούμε. Τα δύο μεγάλα ζητήματα στην άκρη της πόλης θα γίνουν οπωσδήποτε. Αφήνω απ'έξω τη Νάφτα γιατί σας είπα ποια είναι η δυσκολία.  


Ε. Να μιλήσουμε τώρα για την ανάπλαση, το σπουδαιότερο ζήτημα για το μέλλον της πόλης μας; 
 
Α. Ποια είναι η θέση μας για την Ανάπλαση; Εγώ θέλω να βγείτε και να πείτε αυτό που λέει το Δελτίο Τύπου του Δήμου. Ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Το κάναμε εμείς, το κάναμε όλοι όσοι το πάλεψαν εδώ και είκοσι χρόνια. Δεν μας χαρίστηκε. 
Λοιπόν, για να μπορούμε να κοιτάμε τους ανθρώπους στα μάτια να σας πω τι θέλουμε να κάνουμε εμείς σε αυτή την κατεύθυνση. 
Καταρχήν να δούμε τι υπάρχει στην Ανάπλαση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μία επιθετική επένδυση του Μελισσανίδη που δίνει δουλειά σε τριανταπέντε ανθρώπους. Υπάρχει μία διάθεση για επιθετική επένδυση από τη μεριά της Λαφάρτζ που δεν θα δώσει δουλειά σε ανθρώπους γιατί το εργοστάσιο που έχει για την παρασκευή του σκυροδέματος δεν το έχει εδώ, άρα θα κλείσει αυτό που υπάρχει κι επομένως νέες θέσεις εργασίας δεν θα προκύψουν. Υπήρχε επίσης το σχέδιο του Τζανή για επτάμιση και οκτώ χιλιάδες θέσεις για τη φόρμουλα ένα. Ελπίζω να μην είναι κανείς από εμάς που να πιστεύει αυτές τις κοτσάνες. 
Τα βήματα που ο Δήμος έχει σχεδιάσει για να προχωρήσει η υπόθεση εκεί στα εξακόσια σαράντα στρέμματα είναι κατ'αρχήν να περάσει η τροπολογία που προτείναμε από τη Βουλή και μετά να προκηρυχτεί ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα τρέξει κι αυτός μιας και τα χρήματα τα έχει εξασφαλίσει ο Γαβρίλης από την Περιφέρεια. Περιμένουμε την τροπολογία, γιατί αν δε δώσεις χρήσεις γης με συντελεστή τι να σου φτιάξει ο άλλος,τι σχέδια να κάνει; 
Προφανώς έχουμε στο μυαλό μας και την ανάπτυξη της πόλης και τις θέσεις δουλειάς. Με ένα διαφορετικό τρόπο όμως απ' αυτό που περιγράφουν οι άλλοι. Δηλαδή οι επενδύσεις που έχουνε γίνει από τους ιδιώτες ή που φαντάζονται να κάνουν αυτοί οι ιδιώτες εκεί μέσα… θα ήθελα να ξέρω κάποιος σοβαρά να μου πει τι θέσεις δουλειάς προτείνουν;;

Να συμφωνήσουμε εμείς σε κάποια πράγματα κατ'αρχήν. Ένα από αυτά είναι ότι κατά τη γνώμη μου υπάρχει ανάπτυξη και ανάπτυξη. Έτσι δεν είναι; Ανάπτυξη είναι να φτιάξεις ένα Μολ στο συγκεκριμένο χώρο , προφανώς, ανάπτυξη είναι αντί να φτιάξεις ένα Μολ να ανοίξεις πέντε μαγαζιά εκεί. Που το αποτέλεσμα από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού που θα δουλεύει, αλήθεια σας λέω, θα'ναι το ίδιο. Έτσι απλά διαχέει κάποια πράγματα στην κοινωνία. Ανάπτυξη για κάποιους άλλους σημαίνει να φτιάξω ένα μεταπρατικό εργοστάσιο εκεί να κάνει αυτό που οι Κινέζοι ονειρεύονται και είναι ένας χώρος που τον έχουνε βάλει στο μάτι. 

Ανάπτυξη θα ήτανε να φέρω στο συγκεκριμένο χώρο, εγώ, το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Και θα μου πεις τι σημαίνει αυτό για το συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης. Πανεπιστήμιο σημαίνει σπίτια. Πανεπιστήμιο σημαίνει ζωή. Πανεπιστήμιο σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Ανάπτυξη για κάποιους είναι ο Μελισσανίδης. Ανάπτυξη για μένα είναι ότι εγώ παίρνω το ένα κομμάτι του εργοστασίου των λιπασμάτων, το αναπαλαιώνω. Να'ναι καλά τα ΕΣΠΑ, που είναι ελληνικά λεφτά. Και το κάνω ένα σύγχρονο μουσείο για την βιομηχανική ιστορία της χώρας. 
Ανάπτυξη για άλλους σημαίνει μια τάδε παρέμβαση. Ανάπτυξη για μένα σημαίνει ότι δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, εκεί που έρχονται κατά χιλιάδες οι τουρίστες και φεύγουν κατευθείαν για την Αθήνα, να πάω να φτιάξω εγώ ένα άλλο κομμάτι του εργοστασίου των λιπασμάτων, να στεγάσω μέσα όλους τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Ελλάδας και να προσπαθήσω να τραβήξω την κρουαζιέρα και προς τα εκεί, να δει ο τουρίστας και να φύγει έχοντας στο μυαλό του και αυτά. Αλλά και άλλες συμφωνίες που θα μπορούσαν να γίνουν με άλλους παραγωγούς, γιατί όχι;

Εγώ λέω το λοιπόν το εξής: Μην με βάζεις... Λέω πως κοιτάμε τα μάτια τους άνεργους ανθρώπους και τι τους λέμε; Εμείς τους λέμε ότι μια επιλογή είναι δουλειά με το τρόπο που η Κόσκο δίνει, η άλλη επιλογή είναι ανάπτυξη και δουλειά στους ανθρώπους με τον τρόπο που εμείς προτείνουμε. Άμα κάτσουμε, βάλουμε κάτω το λογαριασμό , θα δεις, όχι σε δημόσιες εταιρίες. 

Δεν λέω εγώ αυτό. Θα δεις ότι αυτά τα πράγματα μπορούν να φέρουν τόσα χέρια εργατικά που θα μπορούσε να δώσει οποιαδήποτε άλλη επένδυση που αυτοί κάνουν εκεί μέσα. Να το ξεκαθαρίσουμε. Συν ότι εμείς κοιτάμε τον άνεργο στα μάτια και του λέμε “Φίλε όσο είμαστε εδώ,ότι την ανεργία του δεν την χρησιμοποιούμε με πελατειακό τρόπο για να σου βρούμε δουλειά. “ Ακόμη και τους διμηνίτες που χρειαστήκαμε να πάρουμε, με μοριοδότηση το κάναμε, έτσι; Για να είμαστε καθαροί, λοιπόν. 
Επομένως, εμείς στο συγκεκριμένο χώρο Οδυσσέα, λέμε το εξής: Αφού παραχωρηθεί λιμενική ζώνη στο δήμο, που δεν έχει γίνει ακόμα αλλά πρέπει να γίνει και το ζητάμε επίμονα. Υπάρχει εξ άλλου η θετική δέσμευση του πρωθυπουργού. Θα μπορούσε να μείνει στα χέρια του δημοσίου και το δημόσιο μαζί με την Εθνική να το κάνει ναυτιλιακό κέντρο με το Μαρινάκη, έτσι; Λοιπόν επομένως να δοθεί στο Δήμο. 
Ο Δήμος, αν του δοθεί τα 110 στρέμματα της παραλιακής μετώπης, γίνεται ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης του χώρου μετά την Εθνική. Άρα θα μπορεί και παίζει μπάλα ισότιμα μαζί της. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι να κατοχυρωθούν οι χρήσεις γης, ο συντελεστής δόμησης, και την πολεοδομική ευθύνη να την έχει ο δήμος. Αυτά είναι μέσα στην τροπολογία που έχουμε κάνει. 
Το τρίτο πράγμα, λοιπόν... 
Εγώ σας περιέγραψα μια λογική. Είναι να πάμε με αυτές τις κατευθύνσεις να κάνουμε μετά ένα αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ο οποίος θα δώσει σάρκα και οστά σ'αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. 
Τα χρήματα για τον διαγωνισμό υπάρχουν στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Και για να το ξεκαθαρίσω. Εμείς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας δεν είναι η ζούγκλα του Αμαζονίου. Όχι γιατί δεν την χρειάζεται ο τόπος, αλλά γιατί δε μπορεί να κρατηθεί και να συντηρηθεί. Θέλουμε να χρησιμοποιηθεί ο χώρος σε μια κατεύθυνση και να αναπτυχθεί η πόλη, με κριτήριο και στο επίκεντρό της να έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Έτσι και να αποκτήσουν ποιότητα ζωής οι κάτοικοι, ποιότητα που μας την έχουνε κλέψει εδώ και έναν αιώνα.

Ε. Πάμε παρακάτω. Οι εταιρείες του Μελισσανίδη, όπου φαίνεται ότι το θέμα έχει παγώσει.
Α. Ο Μελισσανίδης έχει πάρει άδειες για τρία πράγματα. Το πρώτο είναι τα slops, να μαζεύει δηλαδή τα απόβλητα των πετρελαιοειδών από όλα τα πλοία, που αυτό λειτουργεί στην εγκατάσταση που έχει φτιάξει στον χώρο των λιπασμάτων. Το δεύτερο είναι επεξεργάζοντας τα υπολείμματα να παράγει πετρελαιοειδή, λιπαντικά, που αυτό σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει. Και το τρίτο είναι η αποθήκευση είκοσι χιλιάδων τόνων πετρελαιοειδών στις δεξαμενές του, στο δικό του χώρο, για να τα διακινεί στα πλοία. Αυτά τα τρία πράγματα θα κάνει. Απ'΄αυτά τα τρία πράγματα λειτουργεί ήδη το ένα. Μαζεύει τα απόβλητα.

Ε. Μισό λεφτό, αυτά που παίρνει τι τα κάνει τώρα;
Α. Θα σου πω τι πάθαμε εμείς από τις 25 Ιούλη και μετά. Από τις 25 Ιούλη και μετά μας ήρθανε από δύο σημεία της πόλης δύο αντιφατικά πράγματα. Που θεωρούσαμε ότι δεν συνδέονται. Αλλά τελικά συνδέονται. Με το που έστριβες από το Τσιμεντάδικο σου ερχόταν έντονη οσμή αερίου. Αερίου. Στον πεζόδρομο στη Δραπετσώνα σου ερχότανε σκατίλα από τα φρεάτια. Στέλναμε συνεργεία, πήγαινε η ΕΥΔΑΠ, αποχέτευση ήταν , τίποτα. Καθαρά. Βάζανε κάμερα. Κανονική ροή. 
Τι μας τρόμαξε και συνδέσαμε δύο πράγματα που ήταν ασύνδετα. Μας τρόμαξε ότι εκεί που έβγαινε σκατίλα, ήρθε σ'εμένα άνθρωπος και μου έφερε μία μπαλαντέζα που ήταν λευκή. Είχε λήψει ο άνθρωπος από το σπίτι του για 30 ώρες και είχε πάει στη Λαμία στο γιο του, και επέστρεψε. Μπαίνει στο σπίτι του και βλέπει πως η λευκή μπαλαντέζα λευκή είχε γίνει κατάμαυρη. Και μου φέρνει κι ένα κομπολόι που είχε ασημένιο, που είχε γίνει κι αυτό κατάμαυρο. 
Πάω το ίδιο απόγευμα στη Δράμας που με φώναξαν. Η Δράμας είναι είναι ένα στενάκι που είναι απέναντι από του " Βάζου" το γήπεδο. Μπαίνω στο σπίτι μιας θείας, μου δείχνει τα ασημικά που είχε γυαλίσει, κάτι κηροπήγια, παλιά ασημικά που είχε και που τα είχε γυαλίσει η γυναίκα πριν δέκα μέρες και ήταν όλα μαύρα. Και κάνουμε μία προσπάθεια να τα συνδέσουμε και να τα παντρέψουμε αυτά τα πράγματα. 
Καλούμε ένα δεύτερο συνεργείο, από το τμήμα επειγόντων περιστατικών της ΕΥΔΑΠ, κι ανοίγουμε κάποια φρεάτια στα οποία βλέπουμε, σε όλη την πορεία της διαδρομής τους, βλέπουμε ότι στο τοίχωμα του φρεατίου, στο σωλήνα που πάει κάτω, σαν να είχε κάποιος βάψει κάτι με μπογιά. Και ψαχνόμαστε. Κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα και καλούμε ένα τρίτο τμήμα της ΕΥΔΑΠ, που ονομάζεται αντιρρυπαντικό. 
Που ξεκινάει και ψάχνει κάποια πράγματα. Μιλάω με το γενικό διευθυντή της ΕΥΔΑΠ σήμερα και του λέω ότι “Ξέρεις κάτι, όταν το στείλεις αυτό θα με πάρεις τηλέφωνο για να είμαι εκεί”. Πράγματι με παίρνει τηλέφωνο για να είμαι εκεί και ταυτόχρονα έχει στο τηλέφωνο και τον Μελισσανίδη. Και ο Μελισσανίδης είναι από μέσα και εμείς πάμε απ' έξω. Κι είχαμε μία συνάντηση απείρου κάλλους. Ακόμη περιμένουμε τα αποτελέσματα από τα δείγματα που πήραμε να εξεταστούν και λόγω του χρώματός τους και λόγω της δυσοσμίας. Όμως για μένα υπάρχει ένα δεδομένο. Ότι μετά τη συνάντηση δε μυρίζει.

Ε. Εκεί κάτω στην παραλιακή μυρίζει, πριν και μετά τη σήραγγα μυρίζει.
Α. Δεν μυρίζει. Καθημερινά περνάμε κι έχουμε επαφή και με τους ανθρώπους. Τουλάχιστον δεν είναι αυτό το ... Μπορεί να μυρίζει η Ψυτάλλεια, να μυρίζει κάτι άλλο ρε παιδί μου... 
Δέστε παιδιά τι βγήκε ως αποτέλεσμα. Ο Μελισσανίδης, είχε τραβήξει, επειδή είναι χαμηλά, μία αντλία, Έχει τραβήξει ένα αγωγό και σπρώχνει λύματα και τα φέρνει κοντά στο "Βάζος" όπου περνάει ένας κεντρικός αγωγός αποχέτευσης. Ο Μελισσανίδης έχει πάει στα δύο μέτρα και έχει ανεβάσει και σπρώχνει με αντλία τα δικά του. Υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Μία είναι η αθώα. Και η άλλη είναι η μη αθώα. 
Η αθώα είναι όπως αυτός στέλνει τα δικά του λήμματα και τα σπρώχνει με δύναμη, αυτά πέφτουν στον δικό μας αγωγό, πρεσάρουνε τα λήμματα τα δικά μας και ανεβάζουν στην επιφάνεια τα αέρια που από μόνα τους τα λήμματα έχουνε μέσα. Υπάρχει περίπτωση να γίνεται αυτό. Γίνεται και σε άλλες πόλεις. Αυτούς τους αγωγούς τους δικούς μας τους λένε βαρυτικούς γιατί ακολουθούν τη βαρύτητα. Τους άλλους τους λένε... δεν θυμάμαι τώρα πώς του λένε... Με αντλία τα σπρώχνουν. 
Αυτή είναι η αθώα εκδοχή. Που ακόμα κι αυτό είναι πρόβλημα. Κι ότι η ΕΥΔΑΠ αποδέχτηκε να γίνει μία τέτοια ιστορία. Η άλλη εκδοχή είναι ότι ο τύπος έχει... Φανταστείτε ρε παιδιά ένα αξονικό τομογράφο μπροστά τα μάτια σας. Έτσι το είδα εγώ. Εκεί πέρα αυτός τραβάει τα slop και τα διαχωρίζει σε πετρέλαιο που το μαζεύει αλλού για να φτιάξει λιπαντικά, σε ένα ίζημα μια λάσπη που την μαζεύει σε κουτιά και την στέλνει Γερμανία για να θάψει. Και το νερό θεωρητικά είναι καθαρό, αλλά εγώ έχω ένα ερώτημα με τα αέρια που έχει μέσα το slops που διάολο πάνε. Εάν πάνε προς τα πάνω θα το δεις θα το μυρίσεις, θα το κυνηγήσεις. 
 Εάν όμως διοχετευτούν στην αποχέτευση και είσαι και "ξύπνιος" και το κρύψεις μπορεί και να μην φανεί. Θεωρώ ότι γινόταν κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να το αποδείξω. Για μένα είναι δεδομένο ότι μετά τη φασαρία που κάναμε εκείνη την ημέρα δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα κι αυτό κάτι λέει. 
Με τον Μελισσανίδη τώρα υπάρχει το εξής σοβαρό ζήτημα. Εάν περάσουμε την τροπολογία και γίνει νόμος του κράτους ο Μελισανίδης φεύγει σε 12 χρόνια. Δηλαδή του δίνει ο νόμος το περιθώριο, όταν αλλάξει η χρήση γης σε μία περιοχή, του δίνει το περιθώριο των 12 ετών για να μεταφέρει την βιομηχανία του. Η δυσκολία που έχουμε με την περιφέρεια είναι η εξής: Όπου έχουμε στείλει με τον Γαβρίλη και είπαμε να μην ξαναστείλουμε γιατί δεν προκύπτει παράβαση. Όποτε έχουμε στείλει να τον ψάξουνε δεν βγαίνει τίποτα, γιατί με βάση τις άδειες του είναι άψογος. 
Αλλά αυτοί που τον αδειοδότησαν δεν πήρανε καθόλου υπόψη τους την νομοθεσία που έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. Κι όχι μόνο μετά το ατύχημα στο Σεβέζο που αποτρέπει κοντά σε κατοικημένη περιοχή τέτοια εγκατάσταση. Αυτό οι δικοί μας το ξεχάσανε. Σου λένε δεν υπάρχει αυτό. Και πήγανε και του δώσανε περιβαλλοντικές άδειες τις οποίες αν τις ψάξεις, να δεις αν έχει υλοποιήσει αυτά που λένε, βγαίνει λάδι. Πάει η περιφέρεια και το ψάχνει και είναι εντάξει. 
Λοιπόν, εδώ είναι πολιτικό το ζήτημα της απομάκρυνσης του εργοστασίου. Αυτός έχει ρίξει πολλά λεφτά. Αυτή είναι μία εγκατάσταση που φαίνεται σύγχρονη, δηλαδή μπαίνεις μέσα και νομίζεις ότι είσαι σε χειρουργείο. Όπως και να το κάνουμε όμως είναι απαράδεκτο να υπάρχει σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή. Το μόνο που επεξεργαζόμαστε με την περιφέρεια, γιατί πολιτική απόφαση είναι το ότι αλλάζω τον τρόπο που σε αδειοδότησα. Παίρνω την άδεια πίσω. 
Με βάση το νόμο; Στον καπιταλισμό με βάση τη νομοθεσία αυτός είναι καλυμμένος για τα υπόλοιπα 12 χρόνια. Αν εσύ πας να τόνε πετάξεις έξω με πολιτική απόφαση φαντάζομαι θα έχει ρήτρες οι οποίες είναι απαγορευτικές στο να το κάνεις. Αν κινηθείς με βάση την πολιτική λογική κι ότι ζεις σε ένα κράτος που χει μια συντεταγμένη τότε ίσως κάτι βγει.

Ε.Η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχει εξεταστεί καθόλου;
Α. Παιδιά εμείς αυτό που προσπαθούμε με την νομική υπηρεσία τη δικιά μας και με κάποιους νομικούς από αυτούς της περιφέρειας, είναι να μην την πατήσουμε όπως με την Σκουριές. Στις Σκουριές βιάστηκαν και τους κατσικώθηκε πια και με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, μία επένδυση που απ' όπου και να την πιάσεις είναι καταστροφική συνολικά για την περιοχή και το περιβάλλον.
 Γίνεται μία προσπάθεια όταν είμαστε έτοιμοι να εγείρουμε ζήτημα Μελισσανίδη, να μπορούμε να το κάνουμε. Θα προσπαθήσουμε αυτό που ψάχνουμε αν είναι κόντρα με την νομοθεσία για το Σεβέζο κι έτσι μπορεί να αναγκαστεί να φύγει. Έτσι να φύγει επειδή εμένα μου αρέσει δεν γίνεται και δεν θέλω να λέω παραμύθια. 
Τ' ότι θα τον ταράξουμε στην νομιμότητα δηλαδή αν κάτι του ξεφύγει θα είμαστε εκεί και θα το μαζέψει, μπορούμε να το κάνουμε. Με την τροπολογία μπορούμε να τον τελειώσουμε σε 12 χρόνια, ενώ τώρα έχει σύμβαση για 27. Το άλλο είναι πολιτική απόφαση που δεν ξέρω αν κάτω απ' αυτές τις συνθήκες μπορεί να υλοποιηθεί.πηγή : stagona4U