Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Η "πράσινη" Χαραυγή!

"Πράσινη" είχαν παρουσιάσει τη Χαραυγή το 1996, με διαφημίσεις στον τύπο και στην τηλεόραση για να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των κατοίκων της. Φυσικά τίποτα από αυτά που προέβλεπε το πρωτόκολλο απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ (κάπως έτσι είχε ονομαστεί!!!) δεν έγινε, το εργοστάσιο λειτούργησε κανονικά και το πράσινο, οι πορείες πεζών, οι πυρήνες καθιστικών, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα άλλα απίστευτα τα οποία μπορείτε να δείτε στις εικόνες παρακάτω έμειναν στα χαρτιά! Οι "γραφικοί", όπως χαρακτηρίστηκαν τότε όσοι αντιδρούσαν, δικαιώθηκαν.

Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται, πάλι τα ίδια! Ξαναζούμε το ίδιο σκηνικό. Με νέα "βελτιωμένη" πρόταση επανέρχεται η ΔΕΗ, η οποία ετοιμάζει την προίκα της για τον ιδιώτη που καραδοκεί, ελέω τρόικα. Η νέα πρόταση αναφέρεται στη δημιουργία νέου εργοστασίου, με νέες μονάδες φυσικού αερίου το οποίο θα λειτουργήσει για 25 χρόνια και βλέπουμε! Και επειδή το εργοστάσιο δεν λειτουργεί, είναι ασύμφορο με παλιά τεχνολογία και τo 2014 θα κλείσει οριστικά, θέλουν και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου!
 Την Πέμπτη 28/2 στις 20.00 ορίστηκε η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Σχέδιο Συμφωνίας για λειτουργία νέου εργοστασίου της Δ.Ε.Η στο Κερατσίνι.
  Το θέμα θα συζητηθεί μετά την παρέμβαση των δημοτών και δημοτικών παρατάξεων που παραβρέθηκαν  στη συνεδρίαση της Πέμπτης (21-2-2013) και απαίτησαν το κορυφαίο θέμα για την περιοχή μας να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση και όχι από 15-16 δημοτικούς συμβούλους. 
Στην προηγούμενη ημερήσια διάταξη ο πλήρης τίτλος του θέματος ήταν:  "ΘΕΜΑ 23ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ -ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ – ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ & ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ." 
Η ΔΕΗ η οποία δεν τήρησε την παλιά συμφωνία, βλέποντας "την φτώχεια και την πείνα" στον Δήμο μας επανέρχεται και δίνει με πρόταση της κάποια χρήματα στο Δήμο και πολλές γυαλιστερές χάντρες, ζητώντας από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας απόλυτη συναίνεση (...ο Δήμος θα δηλώσει...), για να εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας! 
Μαθαίνουμε, ότι στην εποχή της οικονομικής ξεραΐλας με το κίνημα αντίστασης στα κάτω του, ότι κάποιοι εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, καλοβλέπουν μια τέτοια προοπτική, υποθηκεύοντας μια περιοχή για πάντα, χρησιμοποιώντας χιλιοειπωμένα επιχειρήματα διανθισμένα με πολύ πόνο λόγω οικονομικής κρίσης. 
Δημοτικοί σύμβουλοι, έχοντας την εξουσία του μικροφώνου, επιχειρηματολόγησαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι η ΔΕΗ μας έχει δώσει κάποια χρήματα και ότι τήρησε κάποιες υποσχέσεις της. Είναι οι ίδιοι που είχαν παρουσιάσει πριν χρόνια την περίφημη μακέτα που παρουσίαζε τη Χαραυγή καταπράσινη, είναι οι ίδιοι που με την υπογραφή τους ξανάνοιξαν το εργοστάσιο με το "περίφημο"  πρωτόκολλο απομάκρυνσης του εργοστασίου. 
Κάποτε ήταν αδιανόητο να λειτουργήσει ένα ακόμα εργοστάσιο στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή του λεκανοπεδίου.  Σήμερα η απόφαση των εκλεγμένων μπορεί να είναι πιο εύκολη από παλιά,  όμως στην συνείδηση των πολιτών και στην ιστορία θα μείνουν ως αυτοί που υπέγραψαν την υποβάθμιση ενώ συστηματικά  μιλούσαν για "φύκια και μεταξωτές κορδέλες" στις προεκλογικές περιόδους. 
Θα μείνουν ως αυτοί οι οποίοι λειτούργησαν στενά διαχειριστικά, όπως λειτουργούν άλλωστε όσοι παίρνουν αποφάσεις και μας έφεραν στο σημερινό χάλι, και όχι υπερβατικά και οραματικά για την περιοχή τους!
Βέβαια, θα θέλαμε τη βιασύνη και την υπερβάλουσα ευαισθησια τους να την βλέπαμε και για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα την υποβάθμιση της εκπαίδευσης στο Κερατσίνι, όπου πολλά σχολεία λειτουργούν 6 μήνες σχεδόν μετά την έναρξη των μαθημάτων με πολλές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός! 
Οι εικόνες είναι από το σχέδιο το οποίο είχε μοιράσει ο Δήμος Κερατσινίου στους φορείς της περιοχής, τότε, το 1996! Υπήρχαν χρώματα, όμορφες λέξεις και καλά κρυμμένη η ματαιοδοξία των ...πολιτικών!