Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ήταν κάποτε μια επιτροπή ...η "Επιτροπή Ανάπλασης".

Η «Επιτροπή Ανάπλασης της Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου» συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση το άρθρο 70 του Ν.3832/2010, μετά από πρόταση του Γ. Τσιρίδη, συνεδρίασε για ένα χρόνο περίπου για τα θέματα της Ανάπλασης της Βιομηχανικής Ζώνης.  Εδώ και μήνες ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του έργου της και κατέθεσε την πρόταση της. Η επιτροπή είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα για το δημοτικό συμβούλιο προς το οποίο θα έφερνε προτάσεις και θέσεις για κάποιο ζήτημα επείγον και κυρίως θα επεξεργαζοταν θέσεις και απόψεις για το ζήτημα της Ανάπλασης. Δυστυχώς από την κατάθεση του σχεδίου και μετά αγνοείται η τύχη του σχεδίου, αλλά και η ίδια η επιτροπή!

Η επιτροπή συνεδρίασε για ένα χρόνο περίπου, υπό την προεδρία του Δημάρχου κάποιες φορές, με τακτική συμμετοχή των περισσότερων μελών της. Πρόταση της επιτροπής ήταν το άνοιγμα της παραλίας Δραπετσώνας στους πολίτες, που έγινε με τη συμμετοχή πολλών πολιτών στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, πρόταση της επιτροπή ήταν η μεταφορά των εκδηλώσεων «Καλλιτεχνόραμα 2012» στο χώρο της ανάπλασης, πρόταση της επιτροπής ήταν η ανάδειξη του ταφικού μνημείου που λέγεται ότι ανήκει στον Θεμιστοκλή. 

Επιπλέον η επιτροπή επεξεργάστηκε θέσεις και απόψεις για το ζήτημα της Ανάπλασης και κατέθεσε σχέδιο: «Πλαίσιο θέσεων μέσα στο οποίο κινείται ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την Ανάπλαση της τέως Βιομηχανικής Ζώνης» και ουσιαστικά η επιτροπή έβαλε τα όρια με τα οποία αποκλειόταν η ιδέα για την πίστα F1 στην περιοχή.

Δυστυχώς το σχέδιο: «Πλαίσιο θέσεων μέσα στο οποίο κινείται ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την Ανάπλαση της τέως Βιομηχανικής Ζώνης» δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνει θέση του Δήμου. 


Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, αλλά και τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας με τις αναβολές των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω έλλειψης απαρτίας, αλλά εύκολα θα μπορούσε να έρθει προς συζήτηση το θέμα, άλλωστε είναι θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος και μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για την περιοχή του Πειραιά!  
Αν η διοίκηση δεν θέλει να το φέρει προς συζήτηση μπορούν να το κάνει κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος, ώστε να πάρουν όλοι θέση και την ευθύνη της απόρριψης ή όχι της πρότασης.
 Είναι τόσο απλό!
 ...για να μην επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά η άποψη: "αν θέλεις να παραπέμψεις ένα θέμα στις καλένδες ανέθεσέ το σε μια επιτροπή"

 Παρακάτω το σχέδιο-πρόταση της επιτροπής:
ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

1.- Θέλουμε ελεύθερες ακτές για τους κατοίκους
2.- Θέλουμε υψηλό και άφθονο πράσινο για την βελτίωση του περιβάλλοντος
3.- Θέλουμε να μην χαθεί η τελευταία αναπτυξιακή ευκαιρία για όλον τον Πειραιά

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Α.- Ο δήμος συζητά πολεοδόμηση με συντελεστή δόμησης το 0,4 ανά ιδιοκτησία θεωρώντας την περιοχή ολόκληρη ως εντασσόμενη στο Σχέδιο Πόλης

Β.- Ο δήμος θέλει ελεύθερες τις ακτές και ενδιαφέρεται για τον καθορισμό αιγιαλού και παραλίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάθος στη στεριά.

Γ.- Ο δήμος θέλει να δημιουργηθεί ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου έκτασης 400 περίπου στρεμμάτων

Δ.- Ο δήμος ενδιαφέρεται για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαίας και σύγχρονης) του χώρου και της πόλης

Ε.- Ο δήμος θέλει συνολικό σχεδιασμό και σταδιακή εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού που να αξιοποιεί το στρατηγικό πλεονέκτημα της περιοχής και να εξασφαλίζει ανάπτυξη με επενδύσεις κοινωνικής ωφέλειας.

ΣΤ.- Ο δήμος ενδιαφέρεται να γίνει μια ανάπλαση επ’ ωφελεία των δημοτών και όχι για αόριστα οικονομικά οφέλη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ζ.- Στην ανάπλαση θα πληρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί όροι που θα εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής και βιώσιμη ανάπτυξη.