Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΦΟΡΜΟΥΛΑ1- ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ


Εν’ όψει του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 15/10 στις 17.30μμ.
του Μανουσιάδη Μπάμπη, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Σημείωση πριν την ανάγνωση: Να διευκρινίσω ότι προσωπικά είμαι φαν της φόρμουλα-1 και παρακολουθώ ενίοτε, αλλά εδώ δεν πρόκειται για το άθλημα, πρόκειται για άλλα μεγάλα ζητήματα. Το τονίζω καθώς πρέπει να διαχωρίσουμε το «γούστο» μας, από την ζωή μας και τα δικαιώματα μας.
Δεν είναι το πρόβλημα το να δημιουργηθεί πίστα φόρμουλας-1 στην Ελλάδα, μακάρι να γίνει, βέβαια με άλλους όρους και υπέρ του αθλήματος, αλλά μακάρι πριν από όλα, η φόρμουλα όπως και τα άλλα αθλήματα να μην έκρυβαν από πίσω τεράστια συμφέροντα και κέρδη εις βάρος των φιλάθλων.
Το ζήτημα είναι όμως ότι δεν μπορεί να γίνει στο χώρο της ανάπλασης στη Δραπετσώνα, γιατί εξ’ ορισμού θα είναι μια μορφή ακραίας εκμετάλλευσης της πόλης και του λαού της.

-Το σχέδιο της φόρμουλα-1 είναι αντιδημοκρατικό.

Η μόνη "δημοκρατική" απόφαση που έχει παρθεί γι αυτό το σχέδιο είναι μια ύποπτη ολομέλεια της δημοτικής κίνησης "Καλή Μέρα" του Λ.Τζανή, πέρσι το καλοκαίρι, η οποία έγινε νωρίς απόγευμα, τη δεύτερη μέρα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ στο Σύνταγμα! Απεργοσπαστική και αντι-κινηματική κίνηση-πρωτοβουλία, από έναν δήμαρχο που εμφανίζεται σας αγωνιστής και αντι-μνημονιακός.
Το θέμα συζητιέται πάρα πολύ καιρό και δεν ήταν επείγον, άρα σκόπιμα τοποθετήθηκε εκείνη τη μέρα -και μάλιστα πρώτη φορά τόσο νωρίς απόγευμα, σχεδόν μεσημέρι- για να μην έχει συμμετοχή καθώς όλη η καρδιά της Ελλάδας χτύπαγε στο Σύνταγμα.

Παρόλα αυτά, κάποιοι κατεβήκαμε από το Σύνταγμα να παρακολουθήσουμε, υποψιασμένοι. Μέλη του Συνασπισμού και εγώ προσωπικά καταγγείλαμε τη διαδικασία και ποτέ δεν δεχτήκαμε ότι πάρθηκε η απόφαση. Μάλιστα σε επόμενες ολομέλειες και σε δημοτικές ομάδες δεν δεχόμουν το επιχείρημα ότι «αποφασίστηκε» από την ολομέλεια της κίνησης.
Ακόμα, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση υπήρχαν πιο πολλές αρνητικές, παρά θετικές τοποθετήσεις. Οι αρνητικές πρόσθεταν αρνητικά επιχειρήματα ενώ οι θετικές μίλαγαν για το "ήθος" του Δημάρχου και ότι πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη, δηλαδή μη διαλεκτικές και αντι-πολιτικές τοποθετήσεις.
Κατά έναν μαγικό τρόπο όμως, στη ψηφοφορία, ο Δήμαρχος δεν δέχτηκε καν να μετρήσει τα αρνητικά χέρια και αρκέστηκε στο να πει "και 3 αρνητικά...".
Όμως, ακόμα και να είχαν παρθεί αποφάσεις αληθινά δημοκρατικά, δεν μπορεί μια απόφαση να αναιρέσει προηγούμενες δεκάδες αποφάσεις, αγώνες και όνειρα 30ετίας για την περιοχή της ανάπλασης. Χιλιάδες κάτοικοι και φορείς, καθηγητές, επιστήμονες, Δήμαρχοι έχουν ασχοληθεί και μελετήσει τον χώρο και έχουν αποφασίσει διαχρονικά την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Ακόμα και η κίνηση του Λ.Τζανή αυτό είχε ως προεκλογική σημαία και με βάση αυτό εκλέχτηκε.
Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω πόσο δημοκρατικό είναι, ο Δήμαρχος της πόλης, χωρίς καμία πολιτική νομιμοποίηση ενός τέτοιου ζητήματος, αντίθετο των προεκλογικών του δεσμεύσεων και χωρίς να το συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, από κανάλι σε κανάλι, σε παρουσιάσεις σε κρουαζιερόπλοια και σε εφημερίδες να παρουσιάσει το project.  
Δεν είναι manager, ο Δήμαρχος της πόλης είναι, ο οποίος άλλα έλεγε προεκλογικά και η οποία –πόλη- έχει και Δημοτικό Συμβούλιο.  
Η δημοκρατία είναι μια συνεχής διαδικασία διαμόρφωσης απόψεων και αποφάσεων, δεν στηρίζεται σε 1-2 ύποπτες αποφάσεις. Επίσης δεν είναι δημοκρατία να αλλάζεις την πάγια άποψη σου, με την οποία εκλέχθηκες, μέσα σε ένα απόγευμα. Έτσι κοροϊδεύεις τον κόσμο.
Και για την παραλία επίσης, δεν αλλάζει 30 χρόνια ιστορίας έτσι.


-Η φόρμουλα-1 δεν είναι κερδοφόρα για την πόλη και τη χώρα, είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα επενδύσουν σε αυτή.

Σκεφτείτε ότι στις ακτές της Αττικής, μεσαίοι επιχειρηματίες που διαχειρίζονται  κομμάτια της παραλίας, έχουν να πληρώσουν δημοτικά τέλη 5-10 χρόνια. Οι πολυεθνικές που θα κάνουν μεγάλες συμφωνίες με το κράτος, θα κάτσουν να "δώσουν λογαριασμό" στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας;
Όλα τα κέρδη θα διοχετεύονται στις εταιρίες, ο Δήμος και οι Δημότες δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα. Αντιθέτως θα "θαυμάζουν" σαν κακομοίρηδες -το αξίζει ο λαός της πόλης αυτό;-τους "πλούσιους" που θα έρχονται και θα ψωνίζουν από τα καταστήματα (πρακτορεία και ακριβά μαγαζιά) που θα ανοίξουν οι ίδιοι μεγάλοι επιχειρηματίες. Οι πλούσιοι θεατές της φόρμουλα -το εισιτήριο κάνει 300-400 ευρώ- δεν θα αγοράσουν από το τοπικό κατάστημα, ούτε από την τοπική αγορά. Ο εμπορικός σύλλογος της πόλης, έστω και ανεπίσημα μέσα από μέλη του, έχει εκφράσει την ανησυχία ότι θα μαραζώσει εντελώς η τοπική αγορά.
Επίσης, ο ίδιος ο υπουργός ανάπτυξης σε άρθρο του Figaro, δήλωσε ότι θα χρειαστούν 30 εκατομμύρια ευρώ από τη μεριά του δημοσίου για να φιλοξενήσει αγώνες. Η εφημερίδα τονίζει ότι «θέλουμε να πάθουμε τα ίδια που πάθαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Με 30 εκατομμύρια, ακόμα και τα μισά, μπορεί να δημιουργηθεί κάτι ανθρώπινο στην περιοχή της ανάπλασης, αυτό που έχει αποφασίσει διαχρονικά ο λαός της, που θα προσφέρει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς δουλειές αλλά θα είναι και ένας ανοιχτός χώρος προς την παραλία για τους κατοίκους όλης της Δυτικής Αττικής. Μια ανάπλαση που θα καλύπτει λαϊκές ανάγκες και θα κερδίζει πραγματικά ο απλός κόσμος.

-Η φόρμουλα-1 θα δώσει δουλειές, αλλά δουλειές πείνας και ανασφάλειας.

Θα δώσει δουλειές 200-300 ευρώ, δουλειές πείνας. Επίσης οποιαδήποτε στιγμή θα απολύει και θα προσλαμβάνει όποιους θέλει.
Καμία εταιρία που επένδυσε «πολύ χρήμα» δεν τήρησε ποτέ, σε κανένα μέρος του κόσμου της συμφωνίες με τους Δήμους, ούτε για εργαζόμενους, ούτε για τίποτα. Μία εταιρία, ή ένα σύνολο επενδυτών, με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, δεν δέχεται ούτε καν υποδείξεις από τις τοπικές κοινωνίες και δεν θα δεχθεί προφανώς έλεγχο.
Η ανάπλαση που προτείνει ο λαός της πόλης και η ανάδειξη μουσειακών και χώρων αναψυχής με πρωτοβουλία και έλεγχο του Δήμου, θα φέρει δουλειές με καλύτερους όρους αλλά και θα εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες του απλού λαού.
Η ανάπτυξη του στυλ της φόρμουλα, μην ξεχνάμε ότι μας οδήγησε στην κρίση. Αυτή η ανάπτυξη -Siemens, Goldman Sachs- δημιούργησε τα "λαμόγια" και τα "golden boys" που έπαιρναν "μίζες”. Η ανάπτυξη που θέλει μεγάλους επενδυτές και τράπεζες να κάνουν ότι θέλουν στην αγορά, έχει καταδικαστεί από τον λαό και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Άλλωστε αυτή η ανάπτυξη και η φόρμουλα-1 θα φέρει δουλειές σε πρώτο χρόνο, όμως θα συμβάλει και αυτή στο σχέδιο που εφαρμόζεται και μειώνει τις δουλειές συνολικά και αυξάνει τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο «πυροτέχνημα» το οποίο στην αρχή είναι εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο, αλλά τελικά περιέχει στάχτες για τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.
Ποια ανάπτυξη θέλουμε τελικά; Αυτή που μας οδήγησε ως εδώ και μελλοντικά θα μας καταστρέψει τελειωτικά, ή θέλουμε μια αλλαγή της κοινωνίας μας προς το καλύτερο, το ανθρώπινο όπου οι πολίτες θα αποφασίζουν και δεν θα κάνουν κουμάντο τα επιχειρηματικά λόμπυ;
Μην ξεχνάμε επίσης ότι αυτή η ανάπτυξη μαζί με τις πολιτικές των πάλαι πότε μεγάλων κομμάτων απαξίωσε και απαξιώνει την εργασία, την υγεία, την παιδεία και φυσικά την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος μας. Την ίδια στιγμή που «προσφέρει μεγαλοψυχα» 100 θέσεις εργασίας με άθλιους μισθούς, συμβάλει όλο το σύστημα (επιχειρήσεις, πολιτικοί που συνεργάζονται μαζί τους κτλ) στο να απαξιωθεί το κράτος και να χαθούν 1000 θέσεις μόνιμες και με αξιοπρεπή μισθό. Μην τα ξεχνάμε αυτά και μην ξεχνάμε το συνολικό ζήτημα της κοινωνίας μας.

-Η φόρμουλα-1 δεν θα αφήσει ανοιχτό χώρο για πράσινο και πρόσβαση στην ακτή.

Όποιος γνωρίζει τα στάνταρ ποιότητας των δρόμων της φόρμουλα-1 και της συντήρησης των ιδίων και των γύρω χώρων, μπορεί να καταλάβει ότι οι πολίτες δεν θα επιτρέπεται να έχουν καμία πρόσβαση προς και γύρω από πίστα. Άλλωστε, σιγά μην θυσιάσουμε την «όμορφη τηλεοπτική εικόνα» του γρασιδιού για να παίζουν εκεί οι «τελευταίας κατηγορίας-μη κερδοφόροι» πολίτες της πόλης μας. Έτσι άλλωστε είναι η αντιμετώπιση του λαού των τοπικών κοινωνιών σε τέτοια project. Να μιλήσουμε και για τον δρόμο, που θα πρέπει να κλείνει για «φορμουλική» συντήρηση τακτικά και πρακτικά δεν θα εξυπηρετεί συνεχώς τους κατοίκους. Τον τρομακτικό θόρυβο και την περιβαλλοντική επίπτωση της γύρω περιοχής μπορούμε να τα αγνοήσουμε;
Επίσης, ακόμα και μικρές επιχειρήσεις με τον καιρό, γίνονται ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ σε εμβαδόν από την αρχική τους διάσταση. Η φόρμουλα-1 θα κάτσει στα αρχικά της όρια;  Θα παραθέσει, μέσω των επενδυτών, το γνωστό επιχείρημα-εκβιασμό «αν δεν επεκταθώ, θα ζημιωθώ και θα φύγω».
Να αναφέρουμε και τις παρόμοιες επενδύσεις που θα γίνουν και θα πνίξουν όλο το χώρο της ανάπλασης με μαρίνες, ξενοδοχειακές μονάδες κ.τ.λ. Γιατί όποιος νομίζει ότι η φόρμουλα-1 θα μείνει μόνη της, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Και εκεί μιλάμε για την ίδια αντι-λαϊκή ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας με άθλιο μισθό, δουλικές που θα κάνουν τους εργαζόμενους υπηρετικό προσωπικό για τους ευκατάστατους που θα έρχονται να απολαύσουν τους αγώνες τους.
Ακόμα, η διαδρομή της φόρμουλα-1 περνάει συνολικά δύο φορές παράλληλα στην ακτογραμμή, δηλαδή και πρακτικά, για να έχει ένας πολίτης πρόσβαση θα πρέπει να περάσει εκατοντάδες μέτρα εγκαταστάσεων, δρόμων και εμποδίων.
Και αν φαίνεται σε κάποιους φίλους ωραία η μακέτα, θα πρέπει να δει πόσο όμορφες και ανθρώπινες είναι οι μακέτες για μητροπολιτικό πάρκο και μουσειακούς χώρους. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτές είναι και πιο όμορφες και αληθινές. Δεν κρύβουν παγίδες και περαιτέρω επέκταση των εγκαταστάσεων.
Η φόρμουλα σαν άλλοθι για να μας υποβαθμίσουν και άλλο.
Το πιο πιθανό είναι η φόρμουλα δεν θα γίνει στη πόλη μας. Όμως, μόνο και μόνο η κυκλοφορία του project και η διαφήμιση του μας κάνει μεγάλο κακό. Γιατί την στιγμή που θα προσπαθήσουμε να αντισταθούμε στο να μεταφέρονται εδώ στο λιμάνι μας και να γεμίζουμε με «αποδιοπομπαίες» δραστηριότητες όπως μεταφορά και διαχείριση αποβλήτων των πλοίων, car terminal, μαρίνες, χώρους προσέγγισης πλοίων κ.τ.λ., μας αποδομεί το βασικό μας επιχείρημα, την ανάπλαση.
Όταν εμείς θα ζητήσουμε να μην έρθουν τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες εδώ γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε σε ανάπλαση, τότε θα ακούσουμε το επιχείρημα «εδώ θέλετε φόρμουλα1 που θα γεμίσει τη παραλία με δραστηριότητες, αυτό θα σας χαλάσει;».
Δηλαδή, από τη στιγμή που έχουμε εκτεθεί από τον Δήμαρχο και μπορούν να ισχυριστούν ότι «θέλουμε» την εντυπωσιακή ανάπτυξη της φόρμουλα-1, δεν μπορούμε να πούμε όχι σε άλλες μικρότερες εγκαταστάσεις που θέλουν να μας φορτώσουν. Γιατί πολύ απλά δεν θα έχουμε το βασικό μας πολιτικό επιχείρημα, ότι θέλουμε ανοιχτές παραλίες για τον λαό μας.

Τελειώνοντας…

Η φόρμουλα-1 είναι ένα σχέδιο για να κερδοφορήσουν ορισμένοι επιχειρηματίες, δεν γίνεται ούτε για την ψυχή του αθλήματος, ούτε για τους φίλαθλους. Αντιθέτως, οι υπεύθυνοι, εκμεταλλεύονται τους φιλάθλους και την χαρά τους, για να προχωρήσουν αυτό το σχέδιο και να αξιοποιήσουν υπέρ τους και υπέρ των κερδών τους την περιοχή της ανάπλασης. Αυτό που θέλουν, είναι να εκμεταλλευτούν το «φιλετάκι» της Αττικής, τον χώρο λιπασμάτων.
Σε αυτό, εμείς οι πολίτες θα πρέπει να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε να εκμεταλλευτούμε οι ίδιοι την παραλία μας, μέσω του Δήμου και μέσω του κράτους, βάσει τα πλάνα και τα όνειρα που έχουν διαμορφωθεί τόσα χρόνια από τους κατοίκους, που έχουν ζήσει όλη την ιστορία των λιπασμάτων και της ανάπλασης.
Αποδεικνύεται ότι το παραμύθι περί «ανάπτυξης και επενδύσεων» δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα μεγάλο και οργανωμένο σχέδιο για να κερδοφορήσουν μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολιτικοί που ψήφιζαν τις σχετικές επενδύσεις.
Κανένας πια δεν πρέπει να πιστεύει σε αυτό το μοντέλο που μας έχει οδηγήσει ως εδώ.
Κανένας πια δεν πρέπει να ανεχτεί να εκμεταλλευτούν άλλο τις ζωές μας και τις διεκδικήσεις μας.