Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Καθαρισμός της "ελεύθερης" παραλίας της Δραπετσώνας!



Σήμερα Κυριακή 1η Ιουλίου, 60 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σκάι «Καθαρίζουμε και ομορφαίνουμε την Ελλάδα» και του Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας και καθάρισαν την ελεύθερη παραλία της Δραπετσώνας, στον χώρο του παλαιού εργοστασίου των Λιπασμάτων.

 Ο χώρος που καθαρίστηκε ήταν η μικρή παραλία με άμμο που βρίσκεται δίπλα στου Κράκαρη και στην αρχή της ελεύθερης ακτής. 
Η κατάσταση από πλευράς σκουπιδιών ήταν απερίγραπτη. Η παραλία ήταν γεμάτη από πλαστικά κάθε είδους μπουκάλια, νάιλον, κουτάκια αλουμινίου, αφρολέξ, ξύλα κ.α. Έτσι σε  διάστημα 2 ωρών από μία έκταση μήκους 300 περίπου μέτρων και πλάτους περίπου 10 μ.,  μαζεύτηκαν περίπου80 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών. 
Ο Δήμος μοίρασε γάντια και σακούλες και νερό και οι εθελοντές έβαλαν το κέφι και την ενέργεια τους.

Στη δράση συμμετείχαν εκτός από τους πολίτες, ο Δήμαρχος, κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη της Επιτροπής Ανάπλασης.

Οι πολίτες δεν ήταν αρκετοί για μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, η οποία είχε διαφημιστεί και από την τηλεόραση του Σκάι.


Οι πολίτες απογοητευμένοι, καχύποπτοι και πικραμένοι από συμπεριφορές του παρελθόντος, δύσκολα συμμετέχουν σε καλέσματα φορέων, ψάχνοντας τα κίνητρα και τις προθέσεις πίσω από τα συνθήματα και τα πολύχρωμα φυλλάδια!

Όμως η αξία του εθελοντισμού είναι δεδομένη.  Ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας. Χρειάζεται όμως να ενισχυθεί και να προστατευθεί από υστερόβουλες ενέργειες εκμετάλλευσης,  ώστε ακόμα και οι μεμονωμένοι εθελοντές να βρουν ένα πλαίσιο δράσεων όπου θα μπορούν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους. 

Η ιδέα  για συνεχή παρουσία των πολιτών στην περιοχή του παλιού εργοστασίου της Δραπετσώνας ξεκίνησε από την Επιτροπή Ανάπλασης η οποία λειτουργεί τελευταία στο Δήμο  Κερατσινίου Δραπετσώνας. 


Προηγήθηκε η διοργάνωση των εκδηλώσεων του "Καλλιτεχνοράματος 12" για πρώτη φορά στην παραλία της Δραπετσώνας.


Μετά την πετυχημένη κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής, των φορέων και των πολιτών όπου αποκαταστάθηκε η ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή, οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να γνωρίσουν τι υπάρχει δίπλα στα σπίτια τους, ώστε να μην επιτρέψουν σε κανέναν να κλείσει το χώρο. 
Η παραλία είναι  όλων των πολιτών!

Παράλληλα η Επιτροπή Ανάπλασης και κατ΄επέκταση η Δημοτική Αρχή, πρέπει ξεκάθαρα να καταλήξει και να δηλώσει τι επιθυμεί να γίνει στην περιοχή της Ανάπλασης.
Ξεκάθαρα, απλά και ειλικρινά! 
Μόνο έτσι θα αναπτυχθεί κίνημα πολιτών που θα σταθεί εμπόδιο στις επιδιώξεις αυτών που επιθυμούν κλειστές παραλίες και κερδοφόρες επιχειρήσεις εταιρειών!