Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

"Οχι άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες στο Κερατσίνι..."

Στην ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ο Δήμαρχος Κερατσινίου -Δραπετσώνας, όπως μας πληροφορεί δελτίο τύπου του Δήμου, στην τοποθέτηση του δήλωσε ότι δε θα δεχτεί άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες στο Κερατσίνι. 

Οπωσδήποτε είναι μια πρώτη θετική, προσεκτική τοποθέτηση, όμως δεν λέει δυνατά όχι σε ένα "σκουπιδοεργοστάσιο" στο Σχιστό και δεν απαντά στην τοποθέτηση του δημάρχου Πειραιά που προτείνει συνεργασία και λέει εκ των προτέρων: "Θέλουμε λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: πολιτική βούληση, επιστήμη και επιχειρηματικότητα. Να πάψουμε να θεωρούμε τα σκουπίδια ως απορρίμματα, αλλά ως προϊόν. Συμβαίνει να έχουμε αυτή την ευλογία. Να διαθέτουμε ένα μεγάλο τμήμα στο Σχιστό. Ξέρετε τι έχει γίνει με αυτή την έκταση τόσες δεκαετίες;
Είναι κατά το μεγαλύτερό της τμήμα καταπατημένη. Όταν την καταπατούσαν, τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν αντιδρούσαν. Όταν χτίζονταν απέραντες βιοτεχνίες, βιομηχανίες στα οικόπεδα του Πειραϊκού λαού, που είναι στα διοικητικά όρια Κερατσινίου και Περάματος, κανείς δεν αντιδρούσε"

Το ερώτημα είναι απλό: μπορεί ένα σύγχρονο "σκουπιδοεργοστάσιο" να χαρακτηριστεί "μη ρυπογόνος εστία"; Και εάν χαρακτηριστεί έτσι, πρέπει να εγκατασταθεί και αυτό στο Σχιστό με το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον. Κοντά στο ίδιο σημείο που κάποτε έγιναν οι μεγάλοι αγώνες των κατοίκων της περιοχής για την απομάκρυνση της "χαβούζας"; 
Δηλαδή αυτή είναι η μοίρα της περιοχής; Να συνωστίζονται τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν το εκλεκτό εμπόρευμα τους, όπως παλιά συνωστιζόταν οι ανα την Αττική "αχόρταγοι" με το "ευγενές" φορτίο τους;  Για να βγάλουν χρήματα οι Δήμοι και να τα αξιοποιήσουν όπως τα αξιοποιούν τόσα χρόνια;

 Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες ειπώθηκε στην ημερίδα με "σχεδόν υποτιμητικό τόνο" από ομιλούντες, όμως σε καμιά πόλη δεν ειπώθηκε αν  μεταφέρονται τα σκουπίδια της μιας πόλης στην αυλή της άλλης!  
Οι νέες τεχνολογίες κάνουν "θαύματα" έτσι λένε οι ειδήμονες, δεν λένε όμως πως λειτουργούν αυτές οι τεχνολογίες σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον! Σε ένα περιβάλλον που υπάρχει η Ψυττάλεια, η ιχθυόσκαλα, το εργοστάσιο της ΔΕΗ, το ΒΙΠΕ Σχιστού, οι λειτουργίες του λιμανιού με το νέο car terminal, το νεκροταφείο παλιό και νέο, το τριτοκοσμικό παζάρι, κ.λπ. 
Οι νέες τεχνολογίες που προτείνονται είναι:  λιπασματοποίηση, αναερόβια χώνευση, μηχανική βιολογική επεξεργασία, καύση σύμμεικτων, πυρόλυση. Κάθε τεχνολογία έχει τα υπέρ και τα κατά και οι εταιρείες συνήθως παρουσιάζουν τη δική τους πρόταση ως καλύτερη και πιο φιλική για το περιβάλλον.
Το προτεινόμενο μοντέλο του Δήμου Πειραιά περιλαμβάνει: Διαλογή στην πηγή
 Αξιοποίηση του κλάσματος χαρτί+πλαστικό ως καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία
 Αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων κλασμάτων (γυαλί, αλουμίνιο, λοιπά μέταλλα)
 Επεξεργασία (π.χ. αναερόβια χώνευση) για τα βιολογικά απόβλητα ή στη χειρότερη περίπτωση για τα σύμμεικτα
Δημιουργία εγκατάστασης για τη μείωση του όγκου μεγάλων αντικειμένων
 Σύστημα συλλογής πράσινων υπολειμμάτων (κλαδέματα, κηπευτικά από λαϊκές αγορές κλπ.)
 Εγκατάσταση αξιοποίησης των ξύλινων ογκωδών αποβλήτων για παραγωγή pellets
 Σύστημα συλλογής – εγκατάσταση αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων για παραγωγή βιοκαυσίμου

Η τοποθέτηση του Δημάρχου στην ημερίδα μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σήμερα όπως όλοι ήδη γνωρίζετε, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα αποτελούν δυστυχώς το σκουπιδότοπο της ευρύτερης περιφέρειας. 
Σήμερα επωμιζόμαστε το κόστος λειτουργίας της Ψυττάλειας, τα Λιπάσματα και τα όμβρια ύδατα που μολύνουν την περιοχή. Εκτός από αυτά επωμιζόμαστε τη λειτουργία της Ιχθυόσκαλας και του Εργοστασίου της ΔΕΗ που μπορεί πλέον να λειτουργεί με φυσικό αέριο, αλλά εξακολουθεί ν' αποτελεί ρυπογόνα εστία για την πόλη μας, κυρίως πλέον λόγω της ηχορύπανσης που προκαλεί.
Ας καταλάβει επιτέλους το κράτος, ότι οι δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή που ζουν, αποτελώντας ουσιαστικά τόπο δράσης για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς δείχνουμε έμπρακτα την ευαισθησία μας για το περιβάλλον, καθώς όπως ήδη γνωρίζετε έχουμε ήδη δεσμευτεί και απέναντι στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στο σύμφωνο «των Δημάρχων για την Προστασία του Περιβάλλοντος» που υπογράψαμε πριν από μερικούς μήνες. Το περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα τόσα χρόνια είχε αρνητικό πρόσημο. Πασχίζουμε σαν δημοτική αρχή πασχίζουμε για να αναστρέψουμε την πλάστιγγα. Είμαστε σήμερα εδώ για να ακούσουμε με προσοχή όλα όσα έχει να μας προτείνει η επιστήμη. Να ακούσουμε με ενδιαφέρον και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις λύσεις που αφορούν και συμφέρουν τον τόπο μας. Δηλώνουμε όμως από τώρα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε άλλες ρυπογόνες εστίες που θα υποβαθμίσουν εκ νέου την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, σας δίνω το χέρι για να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Ελπίζω και είμαι σίγουρος για ένα θετικό αποτέλεσμα.»